Nahrávam...

« Všetky Podujatia

  • Toto podujatie už prebehlo
feb 21

INSIDE

21.02.2024 o 13:00 - 18:00

Event Series Event Series (See All)
Výstava INSIDE

Dokumentárna fotografia prešla od vzniku fotografie rôznorodým vizuálnym vývojom a hlavne vývojom jej chápania ako umenia. Fotografi sa v devätnástom storočí snažili v dokumentárnej fotografii o priamy sociálny kontext zvyčajne uchopený v témach ako detská práca, život detí na uliciach, život najchudobnejších vrstviev spoločnosti, sociálne problémy, sociálna nerovnosť a podobne. Až neskôr, v druhej polovici dvadsiateho storočia, príchodom Bressonovskej estetiky, sa autori snažili dokumentárnu fotografiu vnímať cez prizmu výtvarného umenia a jeho smerov. Dokument sa stáva rovnocenným výtvarnému umeniu na výstave s názvom Family of Man (Rodina človeka) v Múzeu moderného umenia v New Yorku. Túto putovnú výstavu videlo v priebehu ôsmich rokov rekordných 9 miliónov ľudí a svoje diela na nej vystavovalo niekoľko významných dokumentárnych fotografov. Od tohto momentu sa stáva sociálna fotografia populárnou, je vystavovaná v rôznych významných galériách po celom svete a publikovaná v autorských knihách. Tak ako sa v rýchlom slede menili vizuálne smery v umení, tak sa snažili fotografi pod ich vplyvom vnímať realitu cez hľadáčik svojich fotoaparátov. Dokument sa začína vrstviť do mnohých podôb. Od tradičného sociálno – spoločenského princípu cez subjektívny, osobnostne psychologicko – expresívny, až po konceptuálne východiská a rôzne inštalácie.

Projekt INSIDE chápeme ako prienik do vnútra fotografovaných s dlhodobým pochopením ich životných osudov a emotívnych nálad vyvolaných na ich ceste životom. Každý z nás sa snaží o obsiahnutie myšlienky a zároveň o prepojenie vlastnej mentálnej roviny vyvolanej rôznymi aspektami s konkrétnou témou. Dokumentárna fotografia má, ako som už spomínal, viacero vizuálnych polôh odvodených od prostredia v ktorom vznikala. Poznáme americkú, japonskú, severskú a európsku školu dokumentárnej fotografie. Každý z autorov sa prikláňa k jednej z týchto vizuálnych foriem so silným prienikom na vlastné výtvarné skúsenosti. Nemáme ambície polemizovať, práve naopak. Našou ambíciou je priamym vstupom divákom ukázať im skrytý svet. Nejde nám o intuitívne snímanie v danom okamihu, ale naopak o jasne stanovenú IDEU s dopredu zadefinovaným úmyslom. Tieto fotografie nikoho nekonfrontujú a už vôbec v nich netreba hľadať absurditu dneška. Osobný dokument je postavený na vzájomnom spoznávaní sa, dôvere a úcte. Fotografujeme len s plným vedomím súhlasu. Každý z nás sa v procese tvorby musí stať plnohodnotnou súčasťou dokumentovanej komunity. Našim cieľom nie je šokovať, ale pozastaviť uponáhľaný svet diváka a aktívne mu umocniť vnímanie nepoznaného sveta fotografovaných bytostí.

Matúš Zajac, kurátor

Anotácia k skupinovej výstave/INSIDE:
SEDF 8. január 2024 / 3. marec 2024

Skupinová výstava INSIDE ma ťažisko v sociálnej fotografii. Osem fotografov – Matúš Zajac, Michal Babinčák, Stanislav Gič, Katarína Líšková, Marcel Mižúr, Tomáš Oslanec, Jana Rajcová a Gabriela Teplická sa snaží vystavenými esejami poukázať na skrytý život daných komunít svojim vizuálnym jazykom. Každý autor prináša osobitnú tému, je jedinečný svojím zameraním, videním, ako aj špecifickým prístupom k dokumentárnej fotografii. Skupinová výstava naliehavo reaguje na dlhodobo chýbajúcu kontinuitu a historické dedičstvo dokumentárnej fotografie na Slovensku.

Prvá časť výstavy (Zajac, Oslanec, Gič, Teplická) je viac vizuálne expresívna. Spája témy komunít, nášho vnútorného sveta, v ktorom sa pohybujeme. Ide o sociálnu sondu rôznych subkultúr či vnútorného sveta blízkych. Diela miestami prekvapia svojou brutálnosťou a naturálnosťou.
Druhá časť výstavy (Rajcová, Babinčák, Mižúr, Lišková) je zameraná viac filozoficky a esteticky. Každý z predstavených súborov má jasne stanovený koncepčný príbeh, pričom vychádza z jedného vizuálneho bodu – zo zátišia alebo portrétu. Autorom ide o prerozprávanie príbehu, ktorým atakujú na city pozorovateľa. Svet okolo seba tvarujú a prenikajú do hĺbky problému.

Stiahnite si Informačný letak INSIDE v PDF súbore.

Podrobnosti

Dátum:
21.02.2024
Čas:
13:00 - 18:00
Series:
Kategória:

Miesto podujatia

Stredoeurópsky dom fotografie
Prepoštská 4
Bratislava, 814 99 Slovenská republika
+ Mapa Google
Phone
+421 905 266 936
Zobraziť webstránku

Organizátor

Stredoeurópsky dom fotografie
Phone
+421 2 5441 8214
Email
info@sedf.sk
Zobraziť web organizátora

Odpovede